BLOG

Rebirthing Breathwork

In onze hectische wereld, waar stress en emotionele spanningen vaak de overhand hebben, zoeken steeds meer mensen naar holistische benaderingen voor welzijn en heling. Een van de krachtigste tools die beschikbaar zijn, is Rebirthing Breathwork, een vorm van ademwerk die diepe emotionele heling, stressvermindering en persoonlijke groei bevordert. In dit uitgebreide artikel duiken we dieper in op wat Rebirthing Breathwork is, hoe het werkt, de wetenschap erachter, de voordelen ervan voor wie het is en hoe je het zelf kunt gaan ervaren.

Dit kun je lezen in dit artikel

Wat is Rebirthing breathwork?


Rebirthing Breathwork, ook wel bekend als Rebirthing Therapy of Conscious Connected Breathing, is een krachtige techniek die gericht is op het vrijmaken van opgekropte emoties en spanningen in het lichaam door middel van bewuste ademhaling. Het is gebaseerd op het idee dat onze ademhaling direct verbonden is met onze emotionele en mentale toestand. Door bewust te ademen en blokkades in de ademhaling los te laten, kunnen mensen diepgaande veranderingen ervaren op zowel fysiek als emotioneel niveau.

Hoe werkt een Rebirthing-sessie?

Tijdens een typische Rebirthing-sessie wordt de coachee begeleid om diep en ritmisch te ademen, vaak zonder pauzes tussen in- en uitademing. Deze bewuste ademhaling stimuleert het parasympathische zenuwstelsel, wat resulteert in een staat van diepe ontspanning en rust. Het kan leiden tot intense emotionele releases, zoals huilen, lachen of trillen, terwijl het lichaam zich ontdoet van vastgehouden spanningen en trauma’s.

De wetenschap achter Rebirthing breathwork

Hoewel de effecten van Rebirthing Breathwork vaak als subjectief worden beschouwd, is er ook wetenschappelijk bewijs dat de praktijk ondersteunt. Onderzoek heeft aangetoond dat bewuste ademhalingstechnieken zoals die worden gebruikt in Rebirthing Breathwork de activiteit van het autonome zenuwstelsel kunnen beïnvloeden, wat kan leiden tot verhoogde ontspanning, verbeterde stemming en verminderde stressniveaus. Bovendien hebben studies aangetoond dat regelmatige ademhalingsoefeningen kunnen helpen bij het reguleren van emoties en het verbeteren van de algehele mentale gezondheid.

Voordelen

Rebirthing Breathwork biedt een breed scala aan voordelen voor zowel fysiek als emotioneel welzijn. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn onder meer:
  • Diepe ontspanning en stressvermindering
  • Verbeterde emotionele veerkracht en welzijn
  • Verlichting van angst, depressie en traumatische ervaringen
  • Verhoogde vitaliteit en levensvreugde
  • Verbeterde ademhalingsfunctie en zuurstofopname

Voor wie is Rebirthing breathwork geschikt? 

Rebirthing Breathwork is in principe voor iedereen die op zoek is naar diepgaande emotionele heling, stressvermindering en persoonlijke groei. Hier zijn enkele opsommingen die ik het meest in de praktijk tegen kom:
  1. Mensen met stress en angst: Rebirthing Breathwork kan een effectieve manier zijn om stress te verminderen en angstgevoelens te kalmeren. Door bewust te ademen, kunnen mensen hun stressrespons verminderen en een diepe staat van ontspanning ervaren.

  1. Mensen die worstelen met trauma’s: Voor mensen die emotionele trauma’s hebben meegemaakt, kan Rebirthing Breathwork een veilige ruimte bieden om deze trauma’s te verkennen en los te laten. De diepe emotionele releases die tijdens Rebirthing-sessies kunnen optreden, kunnen helpen bij het verwerken en helen van traumatische ervaringen.

  2. Als je je persoonlijk wilt ontwikkelen. Het kan ook een waardevolle tool zijn voor mensen die streven naar zelfontwikkeling en persoonlijke groei. Door bewust te ademen en diep in contact te komen met hun emoties, kunnen mensen nieuwe inzichten verwerven over zichzelf en hun levenspad.

  3. Iedereen die op zoek is naar meer emotionele veerkracht: Door regelmatig Rebirthing-sessies bij te wonen, kunnen mensen hun emotionele veerkracht versterken en beter omgaan met de uitdagingen van het dagelijks leven. Het kan hen helpen zich meer in balans te voelen en veerkrachtiger te reageren op stressvolle situaties.

  4. Mensen die een diepere verbinding met zichzelf willen ervaren: Het kan ook een krachtige manier zijn om een diepere verbinding met jezelf te cultiveren en meer in contact te komen met je innerlijke wijsheid en intuïtie. Door bewust te ademen en naar binnen te keren, kunnen mensen een dieper begrip en acceptatie van zichzelf ontwikkelen.

Lees hier een aantal ademsessie ervaringen van mensen die Rebirthing breathwork bij mij hebben gevolgd.

Wil jij het zelf ervaren?

Je kan op verschillende manieren Rebirthing Breathwork ervaren. Je kan een groep ademsessie volgen. Of je volgt een privé ademsessie bij een ademcoach. Wanneer je veel last hebt van opgeslagen trauma en spanning is het aan te raden om een privé ademsessie te volgen. Zo krijg je meer individuele begeleiding voor het helen van deze stukken. 

Conclusie

Rebirthing Breathwork is een krachtige tool voor transformatie en zelfontdekking die diepe emotionele heling, stressvermindering en persoonlijke groei bevordert. Door bewust te ademen en blokkades in de ademhaling los te laten, kunnen mensen een diepgaande verandering ervaren op zowel fysiek als emotioneel niveau. 

Mijn naam is Marissa Langeveld, en ik begeleid krachtige vrouwen naar meer rust, geluk en vrijheid. Jij wilt weer aan het stuur staan van je leven, in plaats van je laten leven door oude patronen en overtuigingen. Ik help je met het doorbreken van patronen, zodat je eindelijk het leven gaat leven wat je wilt en daadwerkelijk bij je past!”