BLOG

Ademsessie ervaringen

Ik herinner me nog goed. Mijn allereerste ademsessie was een hele bijzondere ervaring. Je weet namelijk totaal niet wat je kan verwachten. Hoe goed je facilitator ook probeert uit te leggen wat je kan verwachten… je weet het pas als je het hebt ervaren. Want het verschil tussen zelf ervaren en het verhaal wat je wordt verteld kan best groot zijn. Dit komt doordat woorden maar beperkt zijn. Als ik tegen je zeg dat je je heel ontspannen gaat voelen, dan betekent dit voor de één wat anders dan voor de ander. Als ik zeg dat je ongemak kan ervaren dan is dat ook per persoon heel verschillend. Daarom zijn de ademsessie ervaringen ook zo anders.

Mijn eerste ademsessie vond ik zwaar. Ik had het gevoel dat ik keihard moest werken. Laat dit nu net het thema zijn waar ik tegenaan liep in mijn leven. Ik was namelijk continu hard aan het werk.  Hard werken om iets te bereiken. Dat is zo mooi van een ademsessie. De ademhaling spiegelt jou precies terug waar je tegenaan loopt in het leven. Ademen gaat namelijk over leven. Hoe je ademt zegt iets over hoe je in het leven staat.

In dit artikel neem ik je mee in verschillende voorbeelden en ervaringen van anderen waardoor dat duidelijk wordt.

Dit kun je lezen in dit artikel

Ervaring ademsessie; het verhaal van Barbara

Barbara kwam binnen als een leuke spontane, vrolijke vrouw. Ze had al eens een ademsessie in een groep gedaan en was nieuwsgierig naar meer. Ze voelde namelijk dat dit wel eens iets kon zijn wat haar verder zou helpen bij de uitdagingen waarmee ze in het leven worstelde. Ze was doorverwezen naar mij.

Ik herinner me ons allereerste gesprek nog goed. Ze was ambitieus, had allerlei plannen maar niks kwam eigenlijk van de grond. Op de vraag; “wanneer is het traject voor jou geslaagd?” antwoordde ze dan ook: wanneer ik mezelf niet meer klein hou.

Dat haar verlangen een totaal andere wending zou nemen, wist ze toen nog niet. Ze dacht namelijk dat ze al die plannen in haar hoofd waar wilde maken. Alleen gedurende de ademsessies gebeurde er totaal iets anders.

Maar voordat ik je meeneem in deze andere wending, wil ik het volgende met je delen. De ervaringen van haar eerste ademsessie. Tijdens haar eerste ademsessie ademde Barbara heel klein. Heel oppervlakkig. Precies de vraag die ze had; ik wil mezelf niet meer klein houden. De adem spiegelt waar je op dit moment mee struggelt.

Barbara is het mentorship traject bij mij gaan volgen. Tijdens dit traject was de focus op het vergroten van haar ademcapaciteit. Dat is eigenlijk het enige wat we hebben gedaan. Want wanneer je je ademmechanisme verandert dan verandert ook je leven. En dat is wat er gebeurde… Bij de 5e ademsessie kwam namelijk een omslagpunt. Na de ademsessie bespreken we altijd na hoe je de ademsessie hebt ervaren. Bij nummer 5 gaf Barbara aan; het voelt zo zwaar en moeilijk. Waarop ik vraag; herken je dat? Voelt voor jou het leven ook zwaar en moeilijk? En daar sloeg ik de spijker mee op zijn kop. Dit herkende ze wel ja… En vanaf dat moment veranderde alles.

Twee weken later kwam ze binnen en zei ze; “het is niet normaal wat er is veranderd.” Het leven voelt totaal niet meer zwaar of moeilijk. Integendeel.. Er is niets veranderd in mijn leven en toch ervaar ik puur overvloed, dankbaarheid, liefde en vrijheid. Ik zie alleen maar kleuren om me heen. Ik heb geen oog voor negatieve dingen of hobbels onderweg. Als ik ze zie, zijn het slechts kleine kruimels die mij niets doen. Ik blijf verlangens en intenties hebben voor dingen die ik graag zou willen oproepen, maar nu kom ik uit een plaats waar ik me compleet en overvloedig voel, in plaats van uit een plaats van gebrek en behoefte zoals voorheen. Het is echt bevrijdend!

Ik zat vol verbazing tegenover haar. Er zat gewoon een totaal andere vrouw tegenover me. In haar energie was ze ook compleet veranderd. Ze voelde zoveel meer gegrond.

Na het gesprek gingen we de ademsessie in. Ik was reuze benieuwd hoe haar adem mechanisme op dit moment zou zijn. Want de adem is je spiegel.

En ook hier zat ik vol verbazing te kijken naar haar ademhaling. Deze was krachtig, diep en ze pakte vol haar ruimte. Geen oppervlakkigheid meer. Niet klein en voorzichtig. Het was echt anders. En daarmee was haar ervaring van het ademen ook anders. Het voelde niet meer als moeilijk en zwaar. Maar ze ervaarde voor het eerst flow in haar ademsessie. Een manier van ademen waarop de tijd vanzelf gaat…

Ik weet nog goed haar reactie na deze sessie: “het was waanzinnig.. ik voelde zo vrij en licht. Ik was net een zeemeermin die door de oceaan heen bewoog”.

Waar Barbara binnenkwam met de wens om zichzelf niet meer klein te houden, zodat ze de dingen kan gaan doen waar ze dacht blij van te worden, heeft ze een diepe interne rust bij zichzelf gevonden.

“Er is een gevoel van diepe dankbaarheid omdat je gewoon leeft en het leven kunt ervaren. Een dankbaarheid die niet voortkomt uit externe factoren zoals omstandigheden, prestaties en veranderingen die ik zocht. Het is een dankbaarheid voor het gewoon zijn”.

Ademsessie ervaring van Barbara (49 jaar)

“The breathwork sessions with Marissa brought me feelings beyond my expectations. There’s a feeling of deep gratitude for just being alive and able to experience life. A gratitude that doesn’t come from external factors like circumstances, achievements and changes that I sought. It’s a gratitude for just being. Nothing changed in my life and yet, the way I feel in my life now is pure abundance, gratitude, love and freedom. I feel complete. For a few years, I was in a state of desiring change in many aspects of my life. My happiness mostly dependent on external factors and I was in a constant search for a “certain place” I wanted to arrive to. I was also often negatively triggered by things and now I’m constantly positively triggered by things. I only see colors all around. I don’t have eyes for negative things or bumps on the way. When I see them, they’re just tiny insignificant crumbs which do nothing to me. I continue having desires and intentions for things I’d like to call in, but now I’m coming from a place of feeling complete and abundant, instead of from a place of lack and need like before. It’s really freeing! I experience this unconditional gratitude and happiness as being very powerful. I show up differently in my life, and as a consequence, I see a tremendous positive impact in my relationships, my choices, my actions and my life. And that in turn makes me feel so proud and powerful, which in turn circles back and fuels my positive impact. I’m so happy I finally arrived at that “place” I was “driving” to for years. Turns out that place was within me all along! Everyone should go on a Breathwork journey. It’s a journey to our intrinsic powerful selves. Marissa is an experienced and dedicated mentor who really ensures you get the best out of this experience. And the place and surroundings where the sessions take place couldn’t be more beautiful! I highly recommend her”.

Ervaring ademsessie; het verhaal van Tanja

Tanja kwam binnen met een bijzonder verhaal. 4 jaar lang loopt ze al te tobbe met haar gezondheid. Na haar bevalling is het eigenlijk nooit meer hetzelfde geworden… Ze heeft lichamelijke pijntjes en is mentaal uitgeput. Ze had last van bekkeninstabiliteit en hield enorm veel spanning vast in het bekkengebied. Ondertussen is ze er wel achtergekomen dat het lichaam niet losstaat van je emoties.

Tanja zat namelijk altijd in het hoofd. Ze had een verantwoordelijke baan waar veel verantwoordelijkheden bij kwamen kijken. Ze maakte dan ook lange dagen. Toen werd ze zwanger en moest ze wel luisteren naar haar lijf. Hier begon haar grootste uitdaging in het leven. Na haar bevalling hield ze eigenlijk constante spanning vast in haar bekkengebied. Ze wist eigenlijk niet meer hoe ze moest ontspannen. Haar billen waren constant aangespannen.

Zo nuchter als ze is, vond ze haar weg naar alternatieve geneeswijzen. “Ik moest wel”, zei ze. “Als je er niet uitkomt bij de reguliere geneeskunde ga je verder kijken. Want je wilt genezen… En ondertussen heb ik ook wel geleerd dat er meer is dan alleen de reguliere geneeskunde”.

Ze heeft van alles geprobeerd maar is nog steeds niet 100% aan het werk. Ze kwam uit bij de adem… “Ik heb het gevoel dat ik dit eens moet proberen”. Via via had ze gehoord dat ik ademsessies geef en kwam zo bij mij terecht.

Ze boekte een afzonderlijke Rebirthing-ademsessie. Ik weet haar eerste ademsessie nog als de dag van gisteren. In de eerste paar minuten van de ademsessie ging de energie stromen naar die plekken waar ze normaal gesproken spanning vasthoudt; haar bekkengebied.

Haar reactie was: “Wow, ik had niet verwacht dat het zó heftig zou zijn. Het lijkt wel alsof ik mijn bevalling opnieuw heb gedaan.”

Traumatische ervaringen worden fysiek opgeslagen [link naar blog]. Als dit niet wordt ‘opgeruimd’ zorgt het voor meerdere blokkades; emotioneel, mentaal en fysiek.

Het was duidelijk dat Tanja nog opgeslagen spanning bij zich droeg. In het dagelijks leven merkte ze dat omdat ze moeite heeft met ontspannen maar dus ook volledig uitplassen.

Toen Tanja besloot om in het mentorship traject te stappen, kwam er gedurende het traject meer ontspanning in dit gebied. Dit liet zich vooral zien omdat ze tijdens een ademsessie vaak naar de wc moest. Haar ‘release’ moment zat hem dus ook in het plassen. Tijdens de sessie moest ze ongeveer 5 keer naar de wc. Ik weet nog dat ze zei: “Op de wc… daar gebeurt het”.

Na een aantal ademsessies in het mentorship traject merkte ze ook in haar dagelijks leven dat er dingen aan het veranderen waren. Ze kon buiten de sessies om ook meer ontspannen. Ze sliep beter en stond veel positiever in het leven. Uiteindelijk had ze besloten om van baan te wisselen zodat ze ook ruimte kon creëren voor meer ontspanning in haar leven.

Ervaring ademsessie: het verhaal van Charlotte

Charlotte werkte als kindertherapeut. Heeft de ene na de andere opleiding gedaan. Was altijd op zoek naar manieren waarop ze zichzelf verder kon ontwikkelen. Maar toch stroomde het niet lekker… Er kwamen geen klanten en ze had het gevoel constant ergens aan te moeten trekken.

Haar hulpvraag was dan ook: ik wil meer rust.

Ze had ergens een keer een online ademsessie mee gedaan en voelde direct dat ze hier meer mee wilde doen. Ze kwam bij mij terecht en stapte direct in mijn mentorship traject. De ademsessies van Charlotte gingen voornamelijk om controle loslaten en vertrouwen. Charlotte is iemand die graag de touwtjes in handen heeft. Tijdens de ademsessies mocht ze leren om de touwtjes los te laten en te vertrouwen.

Als je iemand bent die van controle houdt dan is het spannend om deze los te laten. Daarom is het creëren van een veilige bedding tijdens een ademsessie erg belangrijk. Charlotte moest zich zo veilig voelen dat ze controle durft los te laten.

En dat deed ze… Ze liet het los en liet zich ‘vallen’. Wat er toen ontstond was heel bijzonder. Ze kwam namelijk bij een deel van zichzelf wat ze al langere tijd had onderdrukt. Haar speelse kant.

Ze ontdekte weer dat het leven ook leuk mag zijn. Dat je mag spelen en ontdekken. In plaats van al die serieuze zaken die ze zichzelf had opgelegd gedurende de jaren.

In haar sessies werd gehuild maar ook zó hard gelachen. Eerst kwam er verdriet omhoog van de pijn die ze lang had weggestopt. Om vervolgens in contact te komen met haar speelse kant en overal de lol van in te zien.

Ik heb tijdens een ademsessie nog nooit zo hard gelachen als tijdens de sessies met Charlotte. Allebei kwamen we in een veld waar we kind mochten zijn. We konden samen lachen om hoe serieus we soms het leven nemen.

Je kan je misschien voorstellen dat het leven van Charlotte ook een totaal andere wending heeft genomen. Ze heeft haar praktijk opgezegd en is als ZZP’er aan de slag gegaan met het begeleiden van kinderen die wat extra ondersteuning nodig hebben op school. Dit loopt als een tierelier. Ze heeft het enorm naar haar zin. Het leven is verschoven van ‘hard werken en ergens aan moeten trekken’ naar ‘spelen en flow’.

Wil je zelf een ademsessie komen ervaren?

Met Rebirthing breathwork wordt je hoofd het zwijgen opgelegd en mag je lichaam spreken. Omdat de ademhaling je in contact brengt met je emoties en gevoelens, vooral wanneer deze zijn onderdrukt. Daardoor kunnen vastzittende emoties en pijnlijke herinneringen naar de oppervlakte komen. En door ruimte te geven aan deze gevoelens en emoties kunnen ze worden verwerkt en losgelaten. Zodat je meer innerlijke vrijheid ervaart.

Mijn naam is Marissa Langeveld, en ik begeleid krachtige vrouwen naar meer rust, geluk en vrijheid. Jij wilt weer aan het stuur staan van je leven, in plaats van je laten leven door oude patronen en overtuigingen. Ik help je met het doorbreken van patronen, zodat je eindelijk het leven gaat leven wat je wilt en daadwerkelijk bij je past!”