BLOG

Weinig seks in je relatie

Heb jij minder intimiteit met je partner dan je zou willen? Elke keer dat jullie wel intimiteit hebben gehad is het fijn en denk je: we moeten dit vaker doen. Toch is daar ergens die blokkade… een drempel om eraan te beginnen. Dit kan allerlei verschillende oorzaken hebben. Maar herken je dat je vaker een drempel over moet voor iets wat eigenlijk toch heel fijn is? Grote kans dat jij té veel in je hoofd zit. Je hebt verschillende beperkende overtuigingen die ervoor zorgen dat jij lekker comfy in je comfort zone blijft zitten. Want daar kan je het toch niet ‘fout’ doen. Dus kan je het beter niet doen. Nu denk je misschien: ‘Ja maar Maris, ik voel hem gewoon niet’. Dan zeg ik: dat snap ik, want je zit in je hoofd. En zolang je daar zit ga je hem inderdaad niet voelen :-).

Dit kun je lezen in dit artikel

De Psychologische impact van weinig seks


Seks is meer dan alleen een fysieke activiteit; het speelt een grote rol in hoe je je voelt in je relatie. Wanneer seks schaars is, kan dat best een grote impact hebben. Psychologisch gezien kan dit leiden tot gevoelens van afwijzing, onzekerheid, en zelfs depressie. Uit onderzoek blijkt dat mensen die minder vaak seks hebben zich vaak minder gewaardeerd en geliefd voelen. En dat kan je eigenwaarde behoorlijk onder druk zetten en je zelfbeeld negatief beïnvloeden.

Een studie in Journal of Social and Personal Relationships (2021) laat zien dat partners die niet tevreden zijn over hun seksuele leven vaak ook problemen hebben met communicatie en emotionele verbondenheid. Dit kan zorgen voor een vicieuze cirkel van minder intimiteit en meer frustratie. Geen pretje!

Fysiologische gevolgen van weinig seks in je relatie

Ook fysiek gezien heeft een tekort aan seks zijn prijs. Seks helpt bij het vrijmaken van endorfines, de natuurlijke feel-good chemicaliën die stress verminderen en je humeur een boost geven. Minder seks kan dus bijdragen aan meer stress en een slechtere algemene gezondheid.

En er is meer: seks speelt een rol in je hartgezondheid. Onderzoek in The American Journal of Cardiology (2022) laat zien dat regelmatige seks kan bijdragen aan een gezonder hart en lagere bloeddruk. Dus, als seks schaars is, mis je niet alleen de emotionele voordelen, maar ook de fysieke gezondheidsvoordelen. En dat is zeker iets om over na te denken!

Controle en moeite met overgave

Een ander belangrijk punt om te overwegen is de rol van controle en de moeite met overgave binnen een relatie. Veel mensen vinden het lastig om echt los te laten tijdens seks, vooral als ze bang zijn om de controle te verliezen of kwetsbaar te zijn. Deze angst kan voortkomen uit persoonlijke onzekerheden of eerdere ervaringen.

Psychologen zeggen dat de behoefte aan controle vaak een manier is om angst te beheersen. In relaties kan deze behoefte echter een blokkade vormen voor echte intimiteit en verbinding. Een gebrek aan seksuele activiteit kan soms een teken zijn van moeite met het loslaten van controle en je volledig overgeven aan je partner.

Een studie in Journal of Sex Research (2023) laat zien dat stellen die worstelen met overgave en kwetsbaarheid, vaak ook problemen hebben met seksuele intimiteit. Het leren omgaan met deze gevoelens en het opbouwen van vertrouwen kan helpen om je seksuele relatie weer op de rails te krijgen en te verdiepen.

In deze blog leer je meer over emoties en waarom het zo belangrijk is om te voelen

5 tips wanneer je geen zin hebt maar wel verlangd naar meer seks

  1. Plan eens een date night waarbij de zintuigen centraal staan. No strings attached. Je hoeft niet gelijk allerlei verwachtingen te hebben (hallo hoofd wat hier spreekt).
  2. Zorg voor een fijne omgeving met kaarslicht, wierook of geurkaarsen, of misschien kook je wel lekker en hangt er de lucht van heerlijk verse pasta. Neem bewust in je lichaam waar wat deze omgeving met je doet. Bespreek dit ook met je partner. Wat merk je op in je lijf als je samen in deze ruimte bent?
  3. Vervolgens kan je een oefening doen door elkaar 1 minuut in de ogen aan te kijken.  Neem ook hier weer waar wat het met je doet.  Bespreek dit met je partner.
  4. Als je nog een level verder wilt gaan kan je oefenen met aanraken. Je kunt vragen of je partner jou op verschillende plekken op je lichaam wil aanraken. Ondertussen neem jij waar in je lichaam wat je voelt. Wat gebeurt er? Kijk of je open en nieuwsgierig kunt zijn met de signalen die je lichaam afgeeft.
  5. Schiet je in je hoofd? Wees ook hierin zacht naar jezelf. Dit is namelijk zoals je het altijd doet. Dus je kan het jouw systeem niet kwalijk nemen dat het gebeurd. Je bent gewoon langzaam aan het oefenen met ‘nieuw’ gedrag. Namelijk voelen. 

Hoe werkt ademcoaching?

Wil jij samen met een professional kijken hoe jij meer uit je hoofd kan komen en in je lijf kan zijn? Ik coach ambitieuze vrouwen die veel hebben bereikt vanuit het hoofd; een mooie studie, succesvolle baan of onderneming, maar nu voelen dat ze de verbinding met het lichaam zijn kwijtgeraakt. Door middel van verschillende lichaamsgerichte therapieën help ik ze om opgeslagen spanning, emoties en blokkades op te ruimen. Zodat ze makkelijker kunnen verbinden met hun Zelf. 

Plan een kennismakingsgesprek in om te zien of wij een juiste match zijn! 

Lees hier een aantal ademsessie ervaringen van vrouwen die voor de eerste keer een ademsessie ondergingen.

Mijn naam is Marissa Langeveld, en ik begeleid krachtige vrouwen naar meer rust, geluk en vrijheid. Jij wilt weer aan het stuur staan van je leven, in plaats van je laten leven door oude patronen en overtuigingen. Ik help je met het doorbreken van patronen, zodat je eindelijk het leven gaat leven wat je wilt en daadwerkelijk bij je past!”