BLOG

“Leren voelen: Dit is waarom het zo belangrijk is.”

"Ik pakte mijn sportschoenen en stopte nog snel een waterfles in mijn tas. Ik stond op het punt om naar de sportschool te gaan. Ik opende mijn WhatsApp en toen gebeurde het. Ik zag een bericht van mijn vriend voorbijkomen. Hij gaf aan dat hij het ergens niet mee eens was. Mijn eerste reactie was: 'Hoe durft hij hier iets van te zeggen...'" "Mijn tweede reactie was: 'Wat doe ik verkeerd?', 'Ik doe het niet goed', 'Wat wil hij nou?' In vijf minuten tijd werd ik teruggeworpen naar mijn 13-jarige zelf. Die 'oude pijn' kwam naar boven." "Ik werd me hiervan bewust omdat ik heb geleerd te reflecteren op dit soort situaties. In elke emotie zit namelijk een boodschap. De boodschap van deze emotie was: ik voel me niet gezien. Dat kleine meisje in mij wilde het zo graag goed doen. Ik werd getriggerd, teruggeworpen naar mijn pijnlijke stuk." "Toen was ik zo geraakt dat ik ook mijn sportles niet meer heb gehaald; weer een trigger. Want ik moet naar de sportschool omdat dit in mijn 'ik wil fit zijn'-plan hoort. Dus je snapt: er was boosheid. Boosheid op mezelf, boosheid op mijn vriend, boosheid op de wereld. Maar onder deze boosheid zat verdriet, zoals heel vaak het geval is met boosheid. Ik kon mijn pijnlijke stuk voelen en het mocht er op dat moment ook even helemaal zijn. Ik maakte ruimte voor mijn gevoelens en emoties en daarna kon ik uit mijn 13-jarige zelf stappen. Ik kon weer de volwassen versie worden en het op een rustige manier uitpraten."

Dit kun je lezen in dit artikel

Leren voelen, waarom is dat belangrijk?

“In het moderne hectische leven kan het gemakkelijk zijn om te vergeten te voelen. We zijn vaak zo druk bezig met het najagen van doelen en het voltooien van taken dat we onze emoties op de achtergrond plaatsen. Het begrijpen van je emoties en gevoelens is een mega-belangrijk punt om je lekker in je vel te voelen.”

“Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat het onderdrukken van emoties kan leiden tot stress, angst en zelfs fysieke gezondheidsproblemen. Door te leren voelen en onze emoties te omarmen, kunnen we beter omgaan met stressvolle situaties, onze relaties verbeteren en voelen wat goed is voor jou en daar naar handelen.”

Onderdrukte emoties zorgen voor fysieke en psychische klachten

“Wanneer je emoties negeert of onderdrukt, kunnen ze zich opstapelen en uiteindelijk tot negatieve gevolgen leiden. Emoties spelen een belangrijke rol in ons vermogen om te communiceren en verbinding te maken met anderen.”

“In mijn situatie schoot ik volledig in een oud kindstuk, waardoor ik niet meer als ‘volwassenen’ kon reageren. Ik schoot in een slachtofferrol en vanuit dat deel was ik aan het communiceren. Zodra ik uit de slachtofferrol kwam, konden we weer verbinden. Hoe beter en sneller jij in staat bent uit zo’n stuk te stappen, hoe meer je kan bijdragen aan het opbouwen van sterke en bevredigende relaties, zowel persoonlijk als zakelijk.”

Dit is hoe jij beter wordt in leren voelen

“Je kunt beter worden in leren voelen door emotionele intelligentie. Emotionele intelligentie verwijst naar het vermogen om onze eigen emoties te herkennen, begrijpen en beheren.”

“Een van de belangrijkste voordelen van beter leren voelen is het vermogen om effectief te communiceren. Door het begrijpen van je emoties wordt het makkelijker om aan te geven wat je nodig hebt en hiernaar te handelen. Je kunt hierdoor een hoop misverstanden voorkomen ;-). Scheelt een hoop gedoe en gezeik in je relatie(s)!”

“Daarnaast helpt emotionele intelligentie om beter te leren omgaan met stress. Ook hier geldt dat je makkelijker kan voelen wat jij nodig hebt en hiernaar handelen. Of het nu gaat om stoppen met eten wanneer je vol zit, of geen extra hooi meer op je vork nemen. Het heeft allemaal te maken met het herkennen van de signalen van je lichaam en hiernaar handelen.”

Emoties reguleren in 3 stappen

  1. Signaleren van je lichaam leren begrijpen

“Om beter je emoties te kunnen reguleren, is het belangrijk dat je de signalen van je lichaam gaat begrijpen. Voordat je lichaam schreeuwt (soms letterlijk), fluistert ze. Het is dus aan jou de taak om te leren luisteren naar de fluisteringen van je lichaam.”

  1. Emoties herkennen

“Je kunt bewust worden van je emoties door vaker bij jezelf een incheckmoment in te plannen gedurende de dag. Je kunt dan een moment nemen om naar binnen te keren. Dit kun je doen met een korte ademoefening. Evalueer voor jezelf hoe je je voelt. Hoe voelt je lichaam? Hoe is je energie van 0 tot 10? Meditatie is ook een goede manier om de signalen van je lichaam beter te leren herkennen.”

  1. Emoties uiten

“Wanneer je emoties voelt, is het belangrijk om deze te kunnen uiten. Als je kijkt naar de dierenwereld, is het heel normaal om bij stressmomenten te gaan schudden. Emotie is energie in beweging. Het is dus heel fijn om te gaan bewegen! Sporten, yoga of letterlijk even schudden. Ook is een rebirthing breathwork-sessie een perfecte manier om emoties te uiten, zeker wanneer je het moeilijk vindt om bij je emoties te komen.”

“Rebirthing breathwork is een vorm van ademtherapie waarbij je hoofd het zwijgen wordt opgelegd en je lichaam mag spreken. Omdat de ademhaling je in contact brengt met je emoties en gevoelens, vooral wanneer deze zijn onderdrukt. Daardoor kunnen vastzittende emoties en pijnlijke herinneringen naar de oppervlakte komen. En door ruimte te geven aan deze gevoelens en emoties kunnen ze worden verwerkt en losgelaten. Zodat je meer innerlijke vrijheid ervaart.”

Een voorwaarde om beter te gaan voelen

“Een voorwaarde voor het leren voelen is jezelf op de eerste plek zetten. In de waan van de dag kan het zomaar zijn dat je dag voorbij vliegt en je pas aan het einde van de dag voelt hoe moe je eigenlijk bent. Of je hebt moeite met voelen wanneer je naar de wc moet. Dit zijn tekenen dat je veelal in je hoofd zit. Om beter te leren voelen, is het belangrijk dat je meer in contact komt te staan met je lichaam. Hiervoor is het belangrijk dat je jezelf de tijd gunt om stil te staan. Pas wanneer jij stil kunt staan, kan je voelen hoe het is. Als jij altijd maar aan staat en doorgaat, is dit voornamelijk ratio. Vanuit deze energie kan je slecht voelen hoe het met je gaat. Dus plan eens wat vaker momenten gedurende de dag waarop je bewust een moment de tijd neemt om te voelen.”

Conclusie

“Door bewust te worden van je emoties en deze te begrijpen, kun je belangrijke inzichten opdoen die je kunnen helpen bij het maken van wijze keuzes. Of het nu gaat om het beheersen van stress, het opbouwen van gezonde relaties of het navigeren door moeilijke situaties, het begrijpen en accepteren van je gevoelens is de eerste stap.”

“Ik heb een cursus gemaakt speciaal voor hoogopgeleide vrouwen die veel vanuit het hoofd leven. Deze cursus gaat volledig over het leren voelen, hoe je meer in contact kan komen met je gevoel. Zodat je leert hoe je gevoel je richtingaanwijzer wordt in het leven. Het niet goed kunnen voelen is vaak een copingmechanisme om je te beschermen voor bepaalde (vervelende) gevoelens. Hierdoor is je gevoel als het ware afgevlakt. Maar dit brengt ook de nodige problemen met zich mee, zoals niet goed kunnen ontspannen of het slecht kunnen herkennen van je grens. In deze cursus gaan we dieper in op hoe je jezelf beter kunt verbinden met je gevoelens. Ik deel praktische tips, inzichten en effectieve methoden zoals ademoefeningen en meditaties om je te helpen meer vanuit je gevoel te leven. Schrijf je in voor de wachtlijst en blijf als eerste op de hoogte.”

Mijn naam is Marissa Langeveld, en ik begeleid krachtige vrouwen naar meer rust, geluk en vrijheid. Jij wilt weer aan het stuur staan van je leven, in plaats van je laten leven door oude patronen en overtuigingen. Ik help je met het doorbreken van patronen, zodat je eindelijk het leven gaat leven wat je wilt en daadwerkelijk bij je past!”