BLOG

Wat moet je doen wanneer je jaloers bent?

Een paar maanden geleden heb ik een miskraam gehad. Vrij snel daarna werd een hele goede vriendin van mij zwanger. Ze deelde met mij dat ze het lastig vindt om te bepalen wat ze met mij kan delen en niet omdat ze bang was dat ik jaloers zou zijn. Ze was bang dat ze mij zou kwetsen. Hierdoor was ze zichzelf ook aan het inhouden. Hoe ga ik om met mensen in mijn omgeving die zwanger worden? Zij is bang dat ik daarin geraakt of gekwetst wordt, en ik snap haar punt heel goed. Alleen op het moment dat er dus nog iets geraakt wordt in mij, dan vraagt dat dus iets van mij. Het is dus mijn pad en eigenlijk zou ik willen zeggen: niet alleen mijn pad, maar het is eigenlijk mijn taak, mijn verantwoording, om daar iets mee te doen.

Dit kun je lezen in dit artikel

Dit is hoe je jaloezie kunt overwinnen

Door eerst te erkennen dat het iets is wat van jou is. Niet van de ander. Onder jaloezie zit altijd een bepaald verlangen. In mijn geval is het een verlangen om zwanger te worden. Dit heeft niks met de ander te maken. En dit gaat nu even over een zwangerschap. Maar dit is veel breder te betrekken. Ik had van de week had ik een klant in mijn praktijk met het volgende voorbeeld: haar manager wilde iets van haar, wat zij niet wilde. Ze moest haar manager dus gaan afwijzen. Ze was bang dat ze haar manager zou kwetsen of teleurstellen. Alleen wanneer zij zich gaat aanpassen om maar niet teleur te stellen, ben je rekening aan het houden met de ander. Dus je zegt bijvoorbeeld ja in plaats van nee, terwijl je een nee voelt. Maar je bent bang om de ander af te wijzen. Je gaat hiermee een stukje verantwoording van de ander dragen. Alleen is dat niet jouw verantwoording, want op het moment dat iemand dus gekwetst wordt, dan is dat van die ander en niet van jou. Dit betekent niet dat je geen rekening met elkaar kunt houden. 

Als er iets in mij geraakt wordt, is het van mij

Dus ik denk dat dat heel mooi is om even te beseffen dat we allemaal ons eigen verantwoording en ons eigen pad te bewandelen hebben. Als ik geraakt wordt in het feit dat mijn vriendin zwanger is, dan is er iets in mij wat nog aandacht vraagt. En dit kan van alles zijn: een stuk verdriet wat ik nog mag voelen, een deel van mijn rouw, een verlangen in mij om moeder te worden. Deze gevoelens mag ik herkennen en erkennen. Zodra ik dit doe, kan er rust in mijn systeem komen. Wanneer ik deze gevoelens onvoldoende erken dan blijft het zich in mijn leven manifesteren. Dan blijf ik jaloezie of wrok gevoelens behouden naar iedereen die om mij heen zwanger wordt. 

Jaloezie zorgt dat je slachtoffer wordt van de situatie

Het is dus heel belangrijk om datgene aan te gaan kijken wat er in jou leeft. En er is inderdaad bij mij een trigger die ik voel op het moment dat iemand heel blij is met de zwangerschap of als er zwangerschapsaankondigingen zijn. Maar ik kan dus nu heel erg voelen:  Ja, daar zit dus echt een verlangen. Er zit bij mij in verlangen dat ik inderdaad een kindje wil. Ik kan dan denken: oh zij wel en ik niet. Maar met deze mindset word ik een slachtoffer van de situatie.. Dan ligt de focus buiten jezelf: “Het leven is oneerlijk, want die ander heeft iets wel en ik niet”. 

We hebben het pad nodig om de doelen te kunnen bereiken die we willen bereiken

Ik heb ook het verlangen om financieel onafhankelijk te zijn. Ik zie veel mensen om mij heen die dat al hebben. Een slachtoffer gedachten is; zij wel, ik niet. Maar deze mindset zorgt niet bepaald voor actie. Het zorgt er eerder voor dat ik mezelf stil zet. Of het zorgt ervoor dat je keihard gaat werken vanuit een bepaalde ‘bewijsdrang’. Laten zien dat je het óók kan. Ik geloof er heel erg in dat we allemaal ons eigen pad te bewandelen hebben. Dus stel je voor, dat ik  vanaf moment één dat ik ging ondernemen 6fig had gedraaid. Wat zou dit met mij doen? Grote kans dat ik dit niveau van ondernemen helemaal nog niet kon dragen. Want bij ieder level heb je een andere devil. En de devil die bij 6fig komt kijken kan ik waarschijnlijk nog niet aan zonder ervaring. In het pad zitten de lessen zodat we naar een volgend niveau kunnen groeien.

3 praktische tips die je kunt toepassen wanneer je jaloers bent

Jaloerse gevoelens zijn dus hele mooie leermeesters. Ze vertellen wat je diepste verlangen zijn. Ze vertellen jou in welke richting jij mag bewegen. Jaloerse gevoelens willen jou iets vertellen.

Praktische tips wanneer je jaloers bent

  1. Schrijf op, op wie of wat jij jaloers bent.
    Om te ontdekken welke kant jij op mag bewegen, heb je eerst te ontdekken waar je precies jaloers op bent. Dus neem iemand of iets voor ogen waar jij jaloerse gevoelens over hebt. Schrijf op wat jij in deze persoon of situatie ook zou willen.
  2. Voel welke emoties hierbij komen kijken
    Welke emoties voel je in je lichaam? Zit er verdriet? Boosheid? Het is belangrijk om echt even stil te staan bij deze emoties. Om deze emoties te voelen, te herkennen en erkennen.
  3. Bedenk welke beweging jij mag maken
    Als je jaloers bent, zit hier een verlangen onder. Welke beweging kan jij maken om dit verlangen te bewerkstelligen? Soms is de beweging; acceptatie dat jij dit nooit gaat krijgen. 

Coaching bij jaloezie

Zou jij coaching willen bij jaloezie? Mijn coaching is transformatief. Ik kijk welk onbenut potentieel jij bij je draagt. Ik help je met het voelen van je emoties en het doorbreken van blokkades om datgene te bereiken wat je wilt bereiken. In mijn 1:1 mentorship traject ondersteun ik ambitieuze vrouwen die voelen dat praten alleen niet voldoende is om patronen te doorbreken. Door middel van coaching begeleid ik ze van het hoofd naar het lijf. Het zijn premium private sessies waar de focus volledig op jou ligt. Ik kijk mee naar je doelen, je potentie en wat jou in de weg staat om daar te komen. Ga jij voor een levensveranderende transformatie? Dat gaat niet in een paar maanden met een paar sessies. In het mentorship traject is geen enkele sessie hetzelfde. Per sessie kijken we wat jij nu nodig hebt. In dit traject focussen we op alle aspecten van je leven. Want de blokkades en patronen in jouw leven vind je in álle aspecten terug.  Dus ben jij klaar om voorgoed de blokkades te doorbreken? Plan dan een kennismakingsgesprek om te kijken of wij een goede match zijn. 

Mijn naam is Marissa Langeveld, en ik begeleid krachtige vrouwen naar meer rust, geluk en vrijheid. Jij wilt weer aan het stuur staan van je leven, in plaats van je laten leven door oude patronen en overtuigingen. Ik help je met het doorbreken van patronen, zodat je eindelijk het leven gaat leven wat je wilt en daadwerkelijk bij je past!”