BLOG

Stress verminderen door ademhaling

Daar zat ik dan, huilend op een bankje. Het regende, maar ik wilde niet naar binnen. Als ik binnen ben, begint namelijk weer de ellende. Dan moet ik gaan vertellen hoe mijn werkdag is geweest. Maar hoe doe je dat zonder heel de tijd negatief over te willen komen? Hoe doe je dat wanneer je het gewoon gezellig wilt houden? Maar eigenlijk staat het huilen me nader dan het lachen. Mijn ademhaling zat hoog, veel te hoog. Ik zat vol met stress. Ik was constant aan het klagen tegen mijn vriend, mijn ouders en mijn vriendinnen. Ook zij werden gek van mij.. Ik wist niet meer wat ik met mezelf aan moest. Één ding wist ik wel; dit moet veranderen. Als ik toen had geweten wat ik nu wist was ik per direct naar een ademcoach gegaan. Maar dat wist ik toen niet. Dus liep ik veel te lang door met mijn klachten. Zwaar overspannen was ik. Hier begon mijn reis van persoonlijke ontwikkeling. Ik ging op zoek naar antwoorden…

Dit kun je lezen in dit artikel

Stress verminderen door ademhaling

In deze moderne wereld worden we constant blootgesteld aan stress. De werkdruk, je gezin, je vriendengroep, sporten, familie uitjes etc. Het aantal jongeren met burn-outs is nog nooit zo hoog geweest. De meest recente verzuimcijfers zijn alarmerend. De afgelopen vijf jaar was het aantal verzuimdagen nog nooit zo hoog als in het eerste kwartaal van 2023. De snelheid van het dagelijks leven heeft invloed op hoe jij je voelt. Ademcoaching is één van de meest effectieve en toegankelijke methoden om stress te verminderen, het zenuwstelsel te kalmeren, angst te verminderen en innerlijke rust  te vergroten.

Ademhaling één van de meest effectieve methoden voor het verminderen van stress

Ademhalen. We doen het elke dag, zonder erbij na te denken. Maar wist je dat de manier waarop je ademt veel invloed heeft op je gezondheid, je stemming, je energie en je welzijn? Ademcoaching richt zich op het bewust worden van de ademhaling en het benutten van zijn kracht om lichaam en geest te beïnvloeden. Door middel van verbonden ademhaling kan jij de sleutel vinden tot een diepe ontspanning zoals je nog nooit eerder hebt ervaren.

Net zoals Robbert:

Hoe stress verminderen door ademhaling?

Wanneer we gestrest zijn, wordt onze ademhaling vaak oppervlakkig en onregelmatig. Dit activeert het sympathische zenuwstelsel, dat ons voorbereidt op het ‘vecht of vlucht’ respons. De oermens had dit systeem nodig wanneer we moesten jagen of vluchten. Alleen waren dit vaak korte momenten van de dag. De andere momenten van de dag kon je rusten in je grot. In de moderne wereld zie je dat je vaak te lang je sympathische zenuwstelsel hebt geactiveerd. Bij het opstaan en je mobiele telefoon openen is al een activatie van het sympathische systeem. Elk mailtje wat je binnen krijgt over je werk activeert dit systeem.

Het tegenovergestelde van het sympathische zenuwstelsel is het parasympathische zenuwstelsel. Bij de activatie van je parasympathische systeem ben je ontspannen en kan je je herstel bevorderen. Ook is het de staat waarin je je eten aan het verteren bent. De ademhaling is als een schakelaar tussen deze twee zenuwstelsels. Ademcoaching bevordert de activering van het parasympathische systeem, wat leidt tot een kalmerend en helend effect op het hele lichaam.

Hoe je door middel van ademcoaching angst kunt verminderen

Emoties, spanning  en energie slaan we op in ons lichaam. Dit doen we door middel van de adem. Observeer je adem maar eens wanneer je een spannende film kijkt. Grote kans dat er momenten zijn waarop jij je adem inhoudt. Hiermee zet je de energie die bij deze ervaring komt kijken vast in je lichaam. Zo heb jij gedurende je leven energie en emoties vastgezet in je lichaam. Deze vastgezette emoties zorgen voor bepaalde blokkades in je leven. Door een verbonden ademhalingssessie kan je de energie weer laten stromen waardoor alle vastgezette spanning en angst naar de oppervlakte kan komen. Tijdens een ademsessie kan jij in een veilige setting de opgeslagen angst ervaren. Angst manifesteert zich vaak als een verstoorde ademhaling. Oppervlakkige ademhaling en hyperventilatie zijn veel voorkomende reacties op angst. Ademcoaching helpt bij het doorbreken van deze cyclus. Vaak is het idee van de angst dominanter dan de angst zelf. Door de begeleiding van een ervaren en deskundige ademcoach kan jij de angst onder ogen komen en jezelf een nieuwe positieve ervaring geven. Deze ervaring neem jij de rest van je leven mee. Door ademcoaching kan jij angstige gedachten kalmeren en het gevoel vertrouwen herwinnen. 

Innerlijke rust door ademcoaching

Ademcoaching gaat verder dan fysieke ontspanning. Het opent namelijk ook een deur naar innerlijke rust. Door aandacht te schenken aan de ademhaling, leren we in het huidige moment te zijn, weg van de zorgen over het verleden of de toekomst. Je krijgt meer lichaamsbewustzijn waardoor je de signalen van je lichaam beter zult gaan herkennen en erkennen. Na een verbonden ademhalingssessie heb jij opgeslagen spanning kunnen loslaten. Hierdoor ontstaat er innerlijke rust. 

Praktische ademhalingsoefeningen voor in het dagelijks leven:

Start de dag met een Bewuste ademhaling:

Begin je dag met enkele minuten bewuste ademhaling. Je kan een hand op je buik en je borst leggen en voelen welke intentie jij wilt zetten voor deze dag. Vervolgens neem je een moment de tijd om bewust te ademen. Wil je liever een begeleide meditatie?

Luister dan aflevering #9 op Spotify

Ademcoaching voor stressvolle situatie:

Wanneer je stress ervaart, neem een korte pauze en richt je op je ademhaling. Uitademen gaat over ontspannen. Daarom is het belangrijk om je uit ademhaling langer te maken dan je in ademhaling. Hiermee geef jij je zenuwstelsel een seintje dat het mag ontspannen. Een eenvoudige techniek is langzaam inademen en twee keer zo lang uitademen. Dit kan onmiddellijk de spanning verminderen.

#17 Luister mijn podcast over hoe je meer kunt ontspannen door middel van de adem. 

Ademcoaching voor slaap:

Voor het slapengaan kun je ontspannende ademhalingsoefeningen toepassen om je zenuwstelsel te kalmeren en een rustige slaap te bevorderen. Slapen gaat over loslaten. Het loslaten van controle zodat je in slaap kan vallen. Door je uitademhaling te verlengen geef je jouw lichaam een seintje dat het kan ontspannen. Zo kan je makkelijker loslaten en in de overgave zakken.  

Wil jij een begeleide ademhalingsoefening voor het slapengaan? 

Luister de ademoefening #18 op Spotify

Wil jij meer?

Wil jij meer?

In mijn 1:1 mentorship traject ondersteun ik ambitieuze vrouwen die voelen dat praten alleen niet voldoende is om patronen te doorbreken. Door middel van ademcoaching begeleid ik ze van het hoofd naar het lijf. Het zijn premium private sessies waar de focus volledig op jou ligt. Ik kijk mee naar je doelen, je potentie en wat jou in de weg staat om daar te komen. Ga jij voor een levensveranderende transformatie? Dat gaat niet in een paar maanden met een paar sessies. In het mentorship traject is geen enkele sessie hetzelfde. Per sessie kijken we wat jij nu nodig hebt. In dit traject focussen we op alle aspecten van je leven. Want de blokkades en patronen in jouw leven vind je in álle aspecten terug.  Dus ben jij klaar om voorgoed de blokkades te doorbreken? Plan dan een kennismakingsgesprek om te kijken of wij een goede match zijn. 

Mijn naam is Marissa Langeveld, en ik begeleid krachtige vrouwen naar meer rust, geluk en vrijheid. Jij wilt weer aan het stuur staan van je leven, in plaats van je laten leven door oude patronen en overtuigingen. Ik help je met het doorbreken van patronen, zodat je eindelijk het leven gaat leven wat je wilt en daadwerkelijk bij je past!”