BLOG

Hoe piekeren stoppen?

Ik weet nog goed wanneer ik uren lag te piekeren. Vooral 's avonds voor het slapen kon ik daar last van hebben. Ik lag maar te woelen in bed. Rationeel weet je dat het totaal geen zin heeft. En toch lukte het me niet om te shiften. Met de kennis die ik nu heb kan ik gelukkig wel veel sneller de shift maken naar ontspanning. Ik neem je mee in deze blog zodat jij dit ook kan leren.

Dit kun je lezen in dit artikel

Wat is piekeren?

Wanneer je veel piekert, probeer je grip te krijgen op de situatie met je hoofd. Je bent veel bezig met het verleden of de toekomst. Je hebt moeite met zijn in het hier en nu. Piekeren is een vorm van controle uitoefenen. Door te piekeren probeer je grip te krijgen op een situatie. 

Piekeren is het hebben van gedachten waar je niet mee kan stoppen. Het is een overdreven reactie van je mentale brein op een situatie. Een overdenking op een situatie kan je in eerste instantie wat opleveren. Het kan je bijvoorbeeld opleveren dat je kan bedenken hoe je een bepaalde situatie wilt aanpakken. Of je evalueert een situatie en komt tot bepaalde inzichten.

Wat is de oorzaak van piekeren?

Ons brein is geëvolueerd om te anticiperen op mogelijke gevaren en uitdagingen. Door te piekeren probeer je namelijk grip te krijgen op een situatie. Je kan bedenken hoe je een bepaald probleem zou aanpakken. Dit evolutionair mechanisme, wat nuttig is voor overleving, kan zich manifesteren als overmatig piekeren.

Wat te doen bij overmatig piekeren?

Het probleem van piekeren is dat je niet kan stoppen. Je blijft mentaal in rondjes denken. Of je gaat van onderwerp naar onderwerp. 

Hetgene waar jij over piekert is vaak iets wat jou heeft getriggerd uit een verleden. Bijvoorbeeld: je partner liked foto’s op Instagram van andere vrouwen. 

Je gaat hierover piekeren. Je hebt gedachten als: vind hij mij nog wel leuk? Waarom liked hij andere vrouwen? Doe ik iets verkeerd? Vind hij de seks wel goed genoeg? 

Je gaat alles bekritiseren. 

Het kan zijn dat er een blokkade zit op je relatie met mannen. Misschien ben je al een keer eerder bedrogen? 

Of je hebt een gesprek gevoerd met een collega en bent eindeloos dit gesprek aan het herhalen in je hoofd. Je bent aan het terughalen wat jij hebt gezegd en hoe je het eventueel anders had kunnen doen. 

Veel piekeren betekent dat je een situatie beter wilt maken in je hoofd. Het is niet goed zoals het nu is. Het moet anders. Het moet mooier. Het moet beter. Je vind het dan ook moeilijk om iets los te laten. Om te leven vanuit flow en overgave. Grote kans dat je iemand bent die de lat hoog legt voor zichzelf. Maar daardoor ervaar je ook weinig rust… Er is namelijk altijd wel iets beter of mooier te maken. 

3 praktische stappen om te stoppen met piekeren

  1. Inzicht krijgen in situaties waar jij over piekert
    Zorg dat je inzicht krijgt over de situaties waar je over piekert. Pieker je overal over? Of is het voornamelijk je werk? Of je relatie? Als je weet wat je “dwars” zit kan je daar naar gaan kijken.
  2. Het probleem bij de wortel aanpakken
    Om te kunnen stoppen met piekeren moet je het probleem bij de wortel aanpakken. Dit betekent dat je verder moet kijken dan het hier en nu. Want vaak zijn dit soort patronen al begonnen in jouw kinderjaren. Als je nu bijvoorbeeld piekert over je relatie: “heb ik wel de juiste man gekozen?”. Dan kan je switchen van relatie. Maar dan heb je het probleem nog niet opgesloten. Grote kans dat je namelijk ook hier iets zal vinden waar je over kan gaan piekeren. Wil jij dus definitief af van piekeren? Dan heb je verder te kijken…  Waar komt je behoefte aan controle vandaan? Waarom wil je het zo graag goed doen? Voor wie wil jij het goed doen? Allemaal vragen die een laagje dieper gaan. Deze vragen heb je te beantwoorden om erachter te komen waarom je piekert.
  3. Uit je hoofd, in je lijf komen
    Piekeren is een hoofdactiviteit. Om te kunnen stoppen met piekeren is het dus ook belangrijk om in je lijf te kunnen zijn. Alle antwoorden zitten in je lichaam. Je moet alleen leren hoe je hierbij kunt komen. Je kan meerdere dingen doen om meer te verbinden met je lichaam. Denk aan meditaties, ademoefeningen, yoga. Soms is simpelweg zitten en je adem volgen al genoeg. 

Wil jij het probleem bij de wortel aanpakken? Samen met jou kijk ik hoe we de blokkade van het piekeren kunnen doorbreken. We gaan onderzoeken waar het allemaal is begonnen zodat je definitief gedag kan zeggen tegen overthinking en piekeren. 

Ik begeleid ambitieuze vrouwen die veel vanuit het hoofd hebben bereikt en op zoek zijn naar meer zachtheid, ontspanning en flow. Ik wil je laten ervaren hoe het is om ongeremd je passies na te streven. Om blokkades die jou misschien al vanaf je kindertijd tegenhouden, te doorbreken. 

Alle opgeslagen spanning, emoties en patronen die we bij ons dragen, is alleen maar ruis op de lijn voor datgene wat je hier te doen hebt. Ik wil zoveel mogelijk ruis bij je weghalen. Zodat jij kan gaan doen waarvoor je bestemd bent. Zodat jij gewoon kan ‘zijn’. 

Je kan mijn dienst ook wel zien als een emotionele detox. Alle shit eruit. Zodat je makkelijker kan verbinden met jeZelf. 

Mijn naam is Marissa Langeveld, en ik begeleid krachtige vrouwen naar meer rust, geluk en vrijheid. Jij wilt weer aan het stuur staan van je leven, in plaats van je laten leven door oude patronen en overtuigingen. Ik help je met het doorbreken van patronen, zodat je eindelijk het leven gaat leven wat je wilt en daadwerkelijk bij je past!”