Jezelf verliezen door stress
In de snelle en veeleisende wereld van vandaag is stress een onvermijdelijk onderdeel van ons leven geworden. Of het nu gaat om werkgerelateerde druk, persoonlijke uitdagingen of simpelweg de overweldigende chaos van het dagelijks leven, stress heeft op de een of andere manier invloed op iedereen. Maar het punt is: het is maar al te gemakkelijk om jezelf te verliezen te midden van deze chaos. We raken verstrikt in de constante drukte en vergeten voor onszelf te zorgen.
Af en toe is een beetje stress niet erg. Het gaat erom dat je jezelf weer ‘uit’ kan zetten. Pas wanneer jij het gevoel hebt constant ‘aan’ te staan ga je uit verbinding met jezelf. Je schiet dan namelijk in een vlucht of vecht respons. Het vecht/vlucht respons is een activatie van je sympathische zenuwstelsel.
Vroeger werd dit systeem geactiveerd op het moment dat er gevaar dreigde. Je hartslag gaat sneller kloppen en er wordt adrenaline in je lijf gepompt. Dit zorgt ervoor dat jij in actie kan komen. Je systeem is dan niet bezig met; hoe is het nu met mij? Nee, het is bezig met; hoe kan ik zo snel mogelijk vluchten of aanvallen.
Tegenwoordig hebben we niet meer te maken met de gevaren waar we vroeger mee te dealen hadden. Alleen ons zenuwstelsel reageert nog hetzelfde. Het gevaar van deze tijd is de hoeveelheid werk; je mailtjes, to-do list, boodschappen, vergaderingen etc.
Waar vroeger het gevaar misschien één keer per dag voor kwam (en je 10 min alert moet zijn). Ben je tegenwoordig de hele dag blootgesteld aan ‘gevaar’.
Het is zelfs zo erg dat je zelf niet meer in de gaten hebt dat je constant onderliggend stress ervaart. Vooral bij hoger opgeleide zie je dat ze minder in verbinding staan met hun emoties en gevoelens waardoor ze niet goed kunnen voelen wat de impact van stress is. Door het niet goed kunnen voelen kan je ook geen juiste keuzes maken. Je kan niet kiezen voor wat jij nodig hebt. Je voelt niet meer wat je daadwerkelijke behoeften zijn. Je bent verdoofd en gaat maar door.
Jezelf verliezen in een relatie
Je gaat zo op in een relatie, dat je uit het oog bent verloren wie je bent als individu. Maar hoe herken je de signalen dat je jezelf aan het verliezen bent in de liefde? En misschien nog belangrijker: hoe herontdek je je authentieke zelf?
Of je nu een langdurige relatie hebt of je aan het begin staat van een relatie; het is belangrijk om je eigen gevoel te behouden en je identiteit niet te laten overschaduwen door de liefde. Van het verwaarlozen van je hobby’s en je interesses tot het sluiten van compromissen van je waarden en overtuigingen: de tekenen dat je jezelf verliest in liefde kunnen heel subtiel zijn.
Liefde kan ervoor zorgen dat je je fantastisch voelt. Heel de wereld is mooi en je lach is niet meer van je gezicht af te halen. Het is een mooie ervaring maar het heeft ook zijn nadelen. Een belangrijke uitdaging waar veel mensen in relaties mee worden geconfronteerd, is zichzelf verliezen in de liefde. Jezelf verliezen in een relatie betekent dat je zo opgaat in de relatie dat je je eigen behoeften, verlangens en zelfgevoel begint te verwaarlozen.
Je raakt verstrikt in elkaars energie.
Tekenen dat je jezelf bent verloren in een relatie
De tekenen kunnen heel subtiel maar toch belangrijk zijn! De eerste stap is bewustwording.
1. Je verwaarloost je hobby’s en interesses: wanneer je de belangen van je lover voorrang gaat geven op de dingen die jij graag doet en waar je blij van wordt… Is dat een teken dat je uit verbinding gaat met jezelf.
2. Water bij de wijn doen als het gaat over je waarden en overtuigingen: Hoewel het belangrijk is om af en toe water bij de wijn te doen in een relatie, is het belangrijk om in de gaten te houden waar dit over gaat en hoe vaak dit gebeurt. Voorbeeld:
Vrijheid is één van je kernwaarden. Je vriend vraagt of jij op zijn kinderen kan passen terwijl hij een avondje gaat stappen. Je voelt een intern conflict. Jij hebt ook behoefte aan een avondje weg. Maar hij heeft een drukke week achter de rug en je gunt hem ook zijn pleziertje…. Je maakt een compromis voor hem. Je voelt je verdrietig omdat het lang geleden is dat je je vriendinnen hebt gezien. Het is namelijk niet de eerste keer dat dit zo voorkomt…
Als deze situatie te vaak voorkomt ga je voorbij aan je eigen waarden.
3. Bevestiging zoeken bij je lover: wanneer je constant op zoek bent naar bevestiging en goedkeuring van je vriend dan is dit een gebrek aan zelfvertrouwen. Je bent dan ook constant bezig met de ander i.p.v. jezelf. “Wat zal hij van me denken? Wat vind hij van mij? Ben ik wel goed genoeg? Ben ik wel aantrekkelijk genoeg?”
4. Afhankelijk zijn van je vriend voor geluk: als je je vriend nodig hebt voor een gevoel van geluk en welzijn, is dit een teken waarom je je eigen behoeften en onafhankelijkheid bent kwijtgeraakt.
5. Jezelf verwaarlozen: als je de behoeften van je vriend boven die van jezelf plaatst, kan dit ertoe leiden dat je jezelf verwaarloost. Je zorgt niet genoeg voor jezelf omdat je teveel met de ander bezig bent.
Jezelf verliezen in een relatie heeft impact op hoe jij je voelt
Jezelf verliezen in een relatie kan een mega impact hebben op hoe jij je voelt. Wanneer jij je eigen behoeften en verlangens verwaarloost, kan dit leiden tot frustratie en zelfs depressie. Je gevoel van identiteit kan vervagen en je kan moeite hebben om je eigen gedachten en emoties te onderscheiden van die van je partner.
Je bent het gemiddelde van de 5 personen met wie je het meest omgaat. Dus wanneer jij veel tijd doorbrengt met je vriend raak je automatisch verweven in elkaars energie, ideeën en overtuigingen.
Het verliezen van jezelf kan je persoonlijke ontwikkeling en zelfexpressie belemmeren. Als jij de behoefte van je vriend vooropstelt, is het een uitdaging om je eigen doelen en ambities na te streven.
Dit kan ook onbewust. Omdat je voelt dat je vriend op dit moment meer ruimte nodig heeft. In mijn geval ging dit over de verslaving die ervoor zorgde dat dit (onbewust) veel ruimte kreeg. Het kan ook een ziekte zijn of andere problemen. Waardoor je jouw behoeften automatisch naar achteren verplaatst.
Het her-ontdekken van je authentieke zelf
Of het nu gaat om jezelf verliezen in je baan, jezelf verliezen in een relatie of jezelf verliezen op een andere manier. Om dichterbij jezelf te komen is het belangrijk weer in contact te komen met je gevoelens en verlangens.
Wat wil jij? Waar word jij blij van? Waar zitten je grenzen?
Hier zijn een aantal praktische tips die jij kunt toepassen:
Zelfreflectie oefeningen:
Kom weer in verbinding met jezelf. Denk na over wie je bent en echt belangrijk voor je is. Hier een aantal vragen die je kunt gebruiken om jezelf beter te leren kennen:
- Wat zijn mijn kernwaarden?
- Wat maakt mij blij in het leven (hobby’s, activiteiten etc)?
- Welke ambities heb ik (buiten mijn relatie)?
- Hoe ziet mijn ideale dag eruit?
- Hoe ziet mijn ideale relatie eruit?
Grenzen stellen:
Het stellen van grenzen is één van de belangrijke elementen om dicht bij jezelf te staan. Grenzen zitten niet in je hoofd maar in je lijf. Het is dus belangrijk om te gaan voelen waar je grens zit. Geef prioriteit aan datgene wat jij nodig hebt. Spreek het uit.
Jezelf op no1 zetten:
Als je niet vóór jezelf kiest, kies je tegen jezelf. Het is belangrijk om te onthouden dat zelfliefde niet egoïstisch is. Je moet jezelf op nummer 1 zetten om goed voor jezelf te kunnen zorgen. Pas dan kan je voelen wat je behoeften en verlangens zijn.
Je hebt meer te bieden in je relatie of op je werk wanneer jij jezelf vervuld voelt. Je hebt dan genoeg energie voor jezelf én de ander. Je verliest energie wanneer je teveel met je aandacht bij de ander of je werk zit.
Wat je kunt doen om jezelf op nummer 1 te zetten:
1. Een moment voor jezelf inplannen.
Ga iets doen waar jij blij van wordt. In dit momentje voor jezelf kan je voelen hoe het nu met je is. Bijvoorbeeld: lekker in bad met een muziekje. Of pak een moment om te journalen.
2. Doe een ademoefening om uit je hoofd te komen. Deze ademoefening zal je helpen om even uit je hoofd te komen.
3. Werk aan je mindset. Wanneer jij het jezelf niet waard vind (om wat voor reden dan ook). Is het ook moeilijk om tijd voor jezelf te maken. Zorg dat jij het verhaal dat je jezelf vertelt veranderd. Hier is een lijst met affirmaties die jou helpen bij het hebben van een positieve mindset voor meer zelfvertrouwen.
Schakel hulp in
Als je dichterbij je gevoel wilt komen kan het verstandig zijn om hulp in te schakelen. Een professional (die lichaamsgericht werkt) kan je helpen bij het tackelen van je uitdagingen en laten zien waar je in je valkuil stapt.
Wil jij meer in verbinding staan met je gevoel? In mijn online cursus leren voelen gaan we dieper in op hoe je jezelf beter kunt verbinden met je gevoelens. Ik deel praktische tips, inzichten en effectieve methoden zoals ademoefeningen en meditaties om je te helpen deze innerlijke reis te maken. Dus pak een kopje thee, ga er lekker voor zitten en ontdek hoe je gevoelswereld jouw richtingaanwijzer kunt worden.
Schrijf je nu in voor de wachtlijst en blijf als eerste op de hoogte!